Instrumenti
Skupno muziciranje
Instrumenti
Skupno muziciranje
Instrumenti
Skupno muziciranje
Instrumenti
Skupno muziciranje
Predmeti
Zbor
klavirska harmonika
bajan

Tambure

Tambura je narodni trzalački instrument.
Srodna je ruskoj balalajci, ukrajinskoj banduri, talijanskoj mandolini, španjolskoj gitari i drugim sličnim glazbalima koja sva imaju isto podrijetlo – potječu od perzijanskog žičanog instrumenta dugog vrata i kruškolikog korpusa.
Ona je naše najraširenije glazbalo, jedino koje se od jednostavnog pučkog glazbala razvila u glazbalo profesionalnih ustanova.
Sve tambure imaju tri osnovna dijela: Tijelo ili korpus na kojem se nalazi glasnjača, Vrat na kojem su prečnice koje označavaju polja, te Glava na kojoj se nalazi mehanizam za zatezanje žica.
Zbog tonskog opsega tambure se razlikuju po veličini. Veći korpus tambure omogućuje sviranje dubljih tonova.
Vrste tambura su: bisernica, brač, čelović, čelo, bugarija i berde.
Tambura je instrument s raznolikim izražajnim mogućnostima i karakteristikama.
Na njoj se svira od folklornih, izvorno pisanih tamburaških skladbi do obrada modernih i  klasičnih skladbi.

Glazbena škola Ferdo Livadić poznata je po tome što je prva u Hrvatskoj koja je uvela Tambure kao glavni predmet u OGŠ. Dogodilo se to 1989. g. na poticaj gospodina Željka Bradića, koji je ujedno bio i prvi predavač. Nastava se tada odvijala u grupama (do 6 učenika ), dok je danas nastava individualna. Tijekom OGŠ učenici prvenstveno sviraju bisernicu ili brač (uz pratnju glasovira), ali uče i sve ostale instrumente tamburaškog orkestra (čelović, čelo, bugariju i berde). Od  3. razreda učenici se uključuju u tamburaški ansambl gdje stječu vještinu skupnog muziciranja.  Od 2003. g. Tambura (bisernica i brač) je uvedena i u srednju glazbenu školu također kao glavni predmet. Tako učenici nakon završene OGŠ imaju priliku proširiti svoje glazbeno i sviračko umijeće upisavši srednju školu i steći zanimanje glazbenik tamburaš.
Škola se ponosi mnogim  I. i  II. nagradama na regionalnim i državnim natjecanjima koje su učenici osvojili na solističkim natjecanjima svirajući Bisernicu ili Brač uz pratnju glasovira. Također u školi djeluje i tamburaški ansambl.

Od 1989. god. svim tim rezultatima pridonijeli su nastavnici koji su podučavali tambure: dugogodišnji nastavnik i glazbeni pedagog Željko Bradić, Svetlana Krajna, Roman Gross, Dražen Varga i  Petar Varga, a današnje nastavnice su: Petra Vojvodić Mrvoš, prof. mentor i Marija Šerić Dudjak, prof.

 
 
naslovna   |   djelatnici   |   odjeli   |   nastava   |   upisi   |   galerija   |   uvjeti korištenja   |   pravila privatnosti   |   o kolačićima Studio Imago